De highlights van de FESPA

Dé beurs voor digitale printbedrijven

Onlangs waren we in Duitsland op dé beurs voor printbedrijven: FESPA Digital Print. De laatste ontwikkelingen en nieuwste materialen op het gebied van digitaal printen zijn hier te zien. Voor u hebben we de highlights op een rijtje gezet:

1. Printen & Afwerking

Printing on demand is de toekomst: direct printen en afwerken wat er op dat moment gevraagd wordt, bijvoorbeeld software die 'on demand' inplant of een printer die ook kan snijden. Hierdoor zijn levertijden veel korter. Helaas zijn de ontwikkelingen op dit gebied nog vrij beperkt. Wel geven verschillende leveranciers aan dat er hard wordt gewerkt aan goede oplossingen.

Ondertussen worden printers steeds sneller en gaat de printkwaliteit omhoog. Hiervan is onze Durst Rho 512R een voorbeeld die door extra inktkleuren en kleinere inktdruppels de mooiste beelden print. Deze techniek wordt ook in toekomstige printers doorgevoerd.

Gezien bij Roland: een transparant doek (Flag) in stretchframe, een bijzonder effect

2. Materiaal

Compleet nieuwe printmaterialen hebben we niet ontdekt op de FESPA, maar wel veel interessante varianten op bestaande producten:

  • Re-board is nu verkrijgbaar met een witte kern.
  • Van Airtex zijn ook een milieuvriendelijke- en een outdoor variant beschikbaar.
  • Pearl is binnenkort leverbaar op 5 meter breed (i.p.v. maximaal 3,2 meter breed).
  • We hebben een nieuwe leverancier ontdekt met een prachtige range doeken met katoenlook, ideaal voor interieurtoepassingen.
  • Canvasdoek is verkrijgbaar met een parelmoer, goud en zilveren finish.
  • Foamboard met aluminiumtoplaag voor het strak ophangen van panelen: licht qua gewicht en met een B1 én M1 code. Eén van de weinige plaatsoorten met hoge brandwerendheid.
  • Stickers voor op stoffen ondergronden zoals vloerbedekking of doeken.

De komende tijd kunnen we dus flink wat nieuwe materialen testen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

3. Frames, displays en meer

Qua frames & displays waren er veel standaard systemen te zien, maar we werden aangenaam verrast door de volgende 2 systemen:

Bewegende beelden in een LED-frame
In het filmpje hiernaast ziet u een voorbeeld van zo'n frame. Hierbij is een LED-frame voorzien van een doek met print, in dit geval een aquarium. In het frame is een extra LED-plaat verwerkt dat gekoppeld is aan een lowres film. De vormen, kleuren en lichtsterktes van deze film brengen het beeld ' tot leven'. Zoals een glas bier waarvan de bubbels bewegen of een aquarium zoals de volgende film.

Dit frame is te bewonderen op ons ProboEvent (vrijdag 20 juni).

Displays in organische vormen
Deze frames gemaakt van aluminium buizen in de gekste vormen worden overtrokken met een doek. Hierdoor ontstaan bijzondere elementen, maar zijn ook complete stands te maken. Ook kwamen we deze XL variant van de beachflag tegen. Een trend waar we niet om heen kunnen. Wordt vervolgd...

De FESPA was voor ons een hele interessante beurs. Geen extreme veranderingen, wel veel interessante aanvullingen. Heel opmerkelijk vond ik dat er zo weinig bijzondere stands te zien waren. De meeste stands waren keurig, maar van bedrijven die printers maken of producenten van stoffen voor full color toepassingen verwachte ik meer originaliteit en kleur. Of extreme ontwerpen. Er was er slechts 1 die er echt uitsprong en dat was de stand van AGFA die een XXL poppenhuis had gemaakt met daarin veel Re-board verwerkt. Een mooie inspiratiebron voor de standbouwers onder ons.

 

Jildau HuizingaJildau Huizinga

Change your language / Pas je taal aan.

Login bij jouw Probo account

Heb je al een Probo account? Log dan in met onderstaande formulier

Ik heb nog geen account.

Ik wil graag een gratis probo account.